2019年01月22日

Mochitsuki お餅つき

On January 18th, we had Omochitsuki event at school.

It was a beautiful day, we steam Mochi rice and kneaded it.
Then it was time to Mochitsuki, pounding it into Mochi!

All the daddies, mommies, and children took turn to pound the mochi.
The Kine ( mochi tsuki hammer) was very heavy.

* all the foreign teachers and students called Kine, "Mochi Hammer", even I taught the name .

We had warm soft mochi with anko(read bean paste), kinako(soy bean powder), and soy sauce.
They were soooooo yummy!
Every one took mochi home to eat later or share with family.

Thank you for Shirai kome store! and Mr. and Ms. Shirai.

お餅つき

1月18日土曜日に餅つきをしました。

もち米を蒸して、蒸したてをちょっぴり味見。お醤油をかけて一口! うーん。おいしい!

まずはもち米がつぶれるまで、こねます。
これがなかなか大変な作業。
Tibor は初めてなのにとっても上手でした。

さあ、お餅つきの準備が整いました。
お父さん、お母さん、そして子どもたちが順番にお餅つき。
杵が重くてふらふらしている子も。
すごーく上手につけると音が違います!
手慣れたお母さんやお父さんもいらして、大助かり。

つきたてのお餅は温かくて柔らかくて、のびのび、もちもち。
自家製のあずき、オーガニックのきな粉、お醤油とのりで磯部餅、などにしていただきました。

たっくさん食べて、お土産もありました。
お家に帰ってまた楽しんでいただけたと思います。

白井米店様、白井様、本当にありがとうございました。

また、来年もやりたいな。

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posted by Rika at 09:20| Events イベント | このブログの読者になる | 更新情報をチェックする